Alla kan rädda liv dagen 2022

Affisch Alla kan rädda liv dagen 2020

Den 16 oktober 2022 är det ”Alla kan rädda liv dagen”
Inte sedan 2019 har vi kunnat satsa på olika aktiviteter ute i landet, som inspirerar allmänheten att träna HLR för vuxna och barn, använda en hjärtstartare och registrera sin hjärtstartare i Hjärtstartarregistret. I år infaller den 16 oktober en söndag, vilket kanske inte passar alla tidsmässigt. Det går lika bra att ha en aktivitet före eller efter det datumet, huvudsaken är att inspirera. År 2019 kunde företag, organisationer m fl. anmäla sina aktiviteter till HLR-rådet som publicerade dem på Alla kan rädda liv-sidan på hlr.nu. Vi  tänker göra likadant i år, så alla kan se vad som händer landet runt. Kontakta oss när ni har bestämt er aktivitet så publicerar vi.

Arrangemang 2019
Exempel från 2019 var t ex. prova på HLR, testa en hjärtstartare, prata med en HLR-instruktör, drop in-HLR, HLR-tävling med ambulanspersonal, tipsrunda och föreläsningstillfällen om hjärtstopp. I vissa skolor anordnades ”speed dating” med några minuter per station för bröstkompressioner och inblåsningar med hjälp av MiniAnne-dockor. Flash mobs med HLR på köpcenter har varit populärt och vi vill även slå ett slag för att göra reklam för Sms-livräddare. Öppen brandstation brukar vara populärt hos både barn och vuxna. Sjukhusen var också flitiga med fina arrangemang på kliniska träningscenter och i entréhallar där många besökare passerar.

Varför är dagen viktig?
Europeiska HLR-rådet (ERC) har i guidelines 2021, Nr 3. ”Systems Saving Lives” betonat några huvudbudskap, där träna så många medborgare som möjligt i HLR och skapa engagemang för ”World Restart a Heart Day” ingår. Svenska HLR-rådet följer ERCs riktlinjer i HLR/Första hjälpen och syftet är givetvis att öka överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Det kan vi göra genom att fler lär sig Vuxen- och Barn-HLR, fler frivilliga livräddare rekryteras och fler hjärtstartare registreras.

Svensk flyer och poster kan laddas ner från ERCs hemsida. OBS! ERC har ännu inte bytt årtal till 2022, det kommer att ändras!

Vi är tidigt ute
Våren är snart slut, sedan kommer den efterlängtade sommaren med semestrar och plötsligt är det höst igen, tiden går fort! Därför ber vi er i skolor, föreningar, på företag, i ambulanssjukvården, inom räddningstjänsten/polisen, i utbildningsföretag och givetvis enskilda medborgare att fundera på vad just du/ni skulle kunna genomföra för aktivitet för att ”Raise awareness about CPR and defibrillation”. Stort som smått välkomnas! Vi återkommer framöver med mer information.

Kalender-Restart-a-Heart-Day 2022

Alla kan rädda liv

Här anmäler du din aktivitet
  • Namn på den/de som arrangerar
  • Om du uppger mailadress kommer den att publiceras på vår hemsida.
  • Här anger du orten där evenemanget sker
  • MM snedstreck DD snedstreck ÅÅÅÅ
  • Platsen där evenemanget sker
  • Beskriv aktiviteten

#tillsammansraddarviliv #allakanraddaliv #jagkanhlr

 

Dela innehållet: