Om hjärtstartare
Den apparat som används vid ett hjärtstopp och som kan ge en elektrisk strömstöt kallas i Sverige för defibrillator eller vanligen hjärtstartare. Internationellt används ordet AED som står för ”Automated External Defibrillator” och som översatt till svenska blir automatiserad extern defibrillator. En hjärtstartare kan vara manuell, halvautomatisk eller helautomatisk. När en hjärtstartare finns tillgänglig i samhället kallas det ofta för en publik hjärtstartare eller den internationella benämningen Public access defibrillator (PAD)
Hjärtstartare då och nu
I slutet på 1960-talet kom de första hjärtstartarna utanför sjukhus, de var stora, tunga och inte enkla att använda. I praktiken kunde de endast användas i en ambulans.
Dagens hjärtstartare är mycket enkla att använda och alla kan använda dem. De ger talade instruktioner till användaren hur man ska göra och man kan inte ge en strömstöt om det inte är nödvändigt. En tidig strömstöt genom hjärtat kan få hjärtats eget elektriska signalsystem att börja fungera igen.
Hjärtstartare och HLR med god kvalitet
- Vid hjärtstopp, larma 112 och starta hjärt-lungräddning, HLR.
- Hämta hjärtstartaren om den finns nära.
- Starta hjärtstartaren samtidigt som annan person gör HLR.
- Följ hjärtstartarens instruktioner.
- Rör inte den drabbade personen när strömstöt ges.
- Fortsätt direkt med HLR av god kvalitet.
- Fortsätt följa hjärtstartarens instruktioner.
Hjärtstartare som produkt
Det finns flera olika modeller av halvautomatiska hjärtstartare som lämpar sig mycket väl för personer utan sjukvårdsutbildning. Hjärtstartaren vägleder användaren genom talade instruktioner, bilder, ikoner eller videoinstruktioner och rörliga bilder. Hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm och kan avgöra om en strömstöt ska ges, en defibrillering, eller om enbart HLR ska utföras. En strömstöt kan endast ges om hjärtstartaren rekommenderar detta.
Hjärtstartarens funktion
Namnet defibrillator kommer från de-fibrillate som betyder ”av-flimra”. När apparaten avger en strömstöt så ”av-flimrar” den det elektriska kaos som pågår i hjärtat. Vid en lyckad defibrillering hävs detta kaos och hjärtat kan återgå till sin normala rytm. Alla får använda en hjärtstartare och det finns ingen lag som kräver att du ska ha utbildning för att använda den, dock rekommenderar vi alla att gå en HLR-kurs och att du repeterar regelbundet.
Läs, dela och ladda gärna ner HLR-rådets rekommendationer om hjärtstartare :
1. Inköp av hjärtstartare
2. Placering av hjärtstartare
3. Utbildningsnivå
4. Hjärtsäker plats
Länk till Sveriges Hjärtstartarregister