Är du journalist och vill ta del av evidensbaserad fakta om hjärt-lungräddning och första hjälpen eller vill komma i kontakt med oss för en intervju så hittar du kontaktuppgifter, samlad information, referenser och ytterligare press-material på denna sida.
Inledning
Svenska HLR-rådet var under 1980-talet en arbetsgrupp inom Svenska kardiologföreningen men ombildades till en egen organisation (stiftelse) 2005. Våra medlemmar består av seniora forskare (doktorer, docenter, professorer) med mångårig expertis såväl vetenskapligt som kliniskt inom sjukvården inom olika professioner framförallt läkare och sjuksköterskor verksamma på och utanför sjukhus. Vi har ett flertal andra experter i form av poliser, brandmän, lärare samt representanter från ideella organisationer.
Svenska HLR-rådet är en nationell kunskaps- och utbildningsorganisation med syfte att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp. Vår vision är att alla medborgare ska kunna hjärt-lungräddning till vuxna och barn, kunna använda en hjärtstartare, samt kunna ge första hjälpen till drabbade vid plötsligt hjärtstopp och i livshotande situationer. Det yttersta målet är att överlevare efter hjärtstopp ska ges bästa möjliga förutsättningar för en god livskvalitet. HLR rådet arrangerar stora vetenskapliga kongresser där den senaste forskningen, riktlinjer och utbildningsmaterial presenteras.
Ett evidensbaserat synsätt
Svenska HLR-rådet grundar allt utbildningsmaterial i HLR och första hjälpen på vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta betyder att våra riktlinjer och rekommendationer baseras på den senaste aktuella forskningen från hela världen.
International liaison committé on resuscitation (ILCOR) kan benämnas som det globala HLR-rådet med säte i USA – associerade med AmericanHeart Association (AHA) och med uppdrag att regelbundet värdera all den forskning som publiceras i peer-review granskade tidskrifter och komma med behandlingsrekommendationer. Till sin hjälp har de de ledande experter och forskare i arbetsgrupper inom varje område som sammanfattar och regelbundet publicerar aktuella riktlinjer öppet fritt tillgängligt via webbplatsen: costr.ilcor.org
I Europa finns paraplyorganisationen European resuscitation council (ERC) som samlar alla Europas nationella medlemsorganisationer. ERC sammanställer ILCORs rekommendationer regelbundet var 5:e år oh publicerar dessa i form av ritlinjer (guidelines). Läs mer och ladda fritt ned de senaste riktlinjerna för HLR och första hjälpen via erc.edu
Utbildningsmaterial baserade på fakta
Baserat på den senaste vetenskapen från ILCOR och ERC inom medicin, pedagogik, etik och omvårdnad omsätter vi på HLR-rådet dessa forskningsrön och riktlinjer (guidelines) i utbildningsmaterial riktade till olika målgrupper.
Svenska HLR-rådets visioner
– Alla medborgare ska kunna hjärt-lungräddning för vuxna och barn samt första hjälpen
– Alla personer som överlevt hjärtstopp ska ges förutsättningar för bästa möjliga livskvalitet
– Alla barn i grund- och gymnasieskolan ska årligen genomgå HLR- och första hjälpen utbildning (6-19 år)
– Obligatorisk repetition av HLR och första hjälpen för människor i arbetsför ålder (19-70 år)
– År 2030 ska minst 1000 personer räddas till livet årligen vid hjärtstopp utanför sjukhus
– År 2030 ska minst 1000 personer räddas till livet årligen vid hjärtstopp på sjukhus
Pressmaterial
Här kan du hämta bilder och handlingsplaner att ladda ner i A4 format mm. För frågor om infogande av handlingsplaner, HLR-rådets bilder mm. i annat utbildningsmaterial än HLR-rådets eget, kontakta kansliet. Se även HLR-rådets policy om upphovsrätt här.
För företag finns HLR-rådets logotyp nedan som jpeg med tilläggstexten ”Vi följer HLR-rådets riktlinjer” att fritt ladda ner och infoga på t ex. hemsidor.
Är du från media eller press kontakta oss gärna via: 08-120 586 74
Svenska HLR-rådets Logotype för press och företag