Alla kan rädda liv dagen 16 oktober

Snart är det dags för ”Alla kan rädda liv dagen” den 16 oktober

Syftet med dagen
”Restart a Heart Day” är initierad av ILCOR, International Liaison Committee on Resuscitation, som är paraplyorganisation för alla HLR råd i världen. Syftet med dagen är att uppmärksamma allmänheten på hjärtstopp, vikten av att kunna HLR, och hur man använder en hjärtstartare. Svenska HLR rådet som är medlem i ILCOR via European Resuscitation Council (ERC), stödjer initiativet.
Skolor, sjukhus, vårdcentraler, räddningstjänster, utbildningsföretag inom HLR, Larmcentralen, HLR rådet och många andra, genomförde fina arrangemang förra året. ERC har rapporterat att 675 000 personer i Europa gick en HLR kurs under kampanjen, i år ska vi sikta på att bli ännu fler!

Vad kan man genomföra för aktiviteter?
Börja redan nu fundera på vad din förening, arbetsplats eller företag kan bidra med. Det behöver inte vara krångligt, aktiviteter kan t ex vara: Demonstration av HLR och hjärtstartare, prova på! Genomgång på arbetet, var finns hjärtstartaren, hur används den och finns den registrerad i Hjärtstartarregistret? Repetera HLR, Tävling i HLR, HLR Quiz/tipspromenad, visa ett HLR scenario med räddningstjänsten, ambulans och polis, eller kanske en Flashmob på köpcenter, som man genomförde i Jönköping förra året. Platser för arrangemang kan vara gågator, simhallar, bibliotek, köpcentra, tåg- och busstationer, sjukhus, flygplatser, skolor, och brandstationer. Kort sagt, där många människor möts.

Samverka med andra
Man kan samverka med andra organisationer på orten som också vill sätta ”Alla kan rädda liv dagen” i fokus. Till exempel skolor, Räddningstjänsten, Riksförbundet HjärtLung, Sjöräddningen, SMSlivräddare, Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige, Röda Korset, Civilförsvarsförbundet och Svenska Livräddningssällskapet. Det finns många exempel på samarbetspartners! Dela ert arrangemang på sociala media, kontakta er lokaltidning, och anmäl aktiviteten på hlr.nu, så sammanställer HLR rådet vad som är på gång i landet.

Ladda ner material
ERC, som är moderorganisationen i Europa för HLR och Första Hjälpen, har foldrar och affischer med svensk text för 2019 års aktiviteter som ni kan ladda ner, trycka upp och dela ut, se:
ERC Material 2019

Se vad som är på gång i Sverige här:

Kalender-Restart-a-Heart-Day 2019

Tagga era arrangemang med: #allakanraddaliv #tillsammansraddarviliv

Anmäl era arrangemang här

Dela innehållet: