Elin överlevde hjärtstopp 12 gånger

Fotbollspelaren Elin Borgs hjärta stannade plötsligt under en middag i hemmet för 2½ år sedan. Elins pojkvän ingrep direkt, larmade och startade HLR, det räddade Elins liv. I ambulansen och på sjukhuset fick Elin hjärtstopp ytterligare 11 gånger. Efter att ha fått en defibrillator (ICD) inopererad som kan ge en elstöt direkt om hjärtat börjar flimra, kan nu Elin leva ett normalt liv igen. En fantastiskt fin insats av pojkvän, ambulans och räddningstjänst som var på plats inom några minuter.

Se intervjuerna med Elin och docent Jacob Hollenberg Centrum för Hjärtstoppsforskning KI och ordf. i HLR rådets vetenskapliga grupp, i programmet ”Malou efter tio” i TV4 som sändes 181205. I programmet uppmanar Jacob alla att gå en HLR utbildning årligen, och att registrera sin hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister (hjartstartarregistret.se). Då kan fler liv räddas vid plötsligt, oväntat hjärtstopp utanför sjukhus.

I Stockholms län, VG Region, Sörmland och Västmanland kan HLR kunniga personer över 18 år anmäla sig som SMSlivräddare och få larm via en app om man är i närheten av ett hjärtstopp (smslivraddare.se). Mer forskning inom området behövs också för att vi ska kunna både förebygga och behandla hjärtstopp på ett bättre sätt. Där är bland annat Hjärt-Lungfonden en viktig aktör som årligen delar ut över 300 milj kr till forskare inom området.

#tillsammansraddarviliv #allakanraddaliv #smsliv

Malou efter 10 i TV4

Dela innehållet: