Genopplivningskonferencen 2019 i Köpenhamn

Genoplivningskonferencen 2019

HLR konferens och drönare vid hjärtstopp
Den 4 december hade danska HLR-rådet (Dansk råd for genoplivning) sin årliga konferens på Rigshospitalet i Köpenhamn. Cirka 270 deltagare fick veta mer om ”Genoplivning og hjertestartere, før, nu og i fremtiden”, och HLR-rådet var representerat av bland annat Andreas Claesson som föreläste om leverans av hjärtstartare med drönare. Vi står inför en mycket spännande utveckling, och om allt går i lås ska säkerhet och genomförbarhet testas i VG Region med start i maj 2020. Då ska drönare skickas till verkliga hjärtstopp inom dedicerat försöksområde.

Andreas Claesson föreläser om drönare

Danska Hjärt-lungräddningsregistret
Danmark har precis som i Sverige ett Hjärt-Lungräddningsregister för hjärtstopp på och utanför sjukhus, och Kristian Ringgren presenterade nya data. År 2018 registrerades 5379 hjärtstopp utanför sjukhus, vilket innebär 93 fall/100 000 invånare. Ca 9.3% av hjärtstartarna användes före ambulansens ankomst (I Sverige 26.6%, men då är defibrillering av räddningstjänst och polis inräknad). Överlevnaden till 30-dagar är 16% i Danmark i jämförelse med 10.3% i Sverige, så där har vi mycket att lära. Andelen som får HLR av bystander skiljer sig inte, 77.5% i Danmark mot 77.6% i Sverige (bevittnade). Hjärtstopp i hemmet drabbar 76%, mot 24% utanför hemmet (Sverige 69% vs. 31%).  I hjärtstartarregistret i Danmark finns det 20400 registrerade hjärtstartare, mot ca 20000 i Sverige.

Hjärtstartare på Bornholm
En intressant studie från Bornholm presenterades av Sofie Jespersen. Ön hade vid studiens början 219 registrerade hjärtstartare. Vid undersökning av samtliga hjärtstartare var 145 (66%) tillgängliga dygnet runt, 71 hade begränsade öppettider, och 3 var helt inlåsta. Som funktionsduglig räknades startaren om 1) elektrodernas utgångsdatum inte var överskriden, 2) hjärtstartaren var tillgänglig (och inte fastsatt med buntband!), 3) självtestet var OK. Som kuriosa kan nämnas att om ”kontrollanten” spenderar i snitt 15 min per hjärtstartare, så tar det 7 dagar att kontrollera varje hjärtstartare på Bornholm. Motsvarande siffra för Region Själlands 9200 hjärtstartare var 311 dagar, dvs. nästan ett helt års arbetsinsats för en person. Man konstaterade att ett stort ansvar ligger på ägarna; ”Umgås med din hjärtstartare” var devisen, inte bara en gång om året, utan oftare än så för att se att den är pigg!

Artificiell intelligens och kontroll av hjärtstartare
Stig Nikolaj Blomberg (som också föreläste på HLR2019 kongressen), pratade om sitt forskningsprojekt artificiell intelligens (AI) som stöd för larmoperatören för att öka träffsäkerheten vid hjärtstoppslarm. En livräddare, Claus Bøgild berättande om en skrämmande upplevelse när en 48-årig tvåbarnspappa kollapsade på Claus gym i Slagelse. Hjärtstartaren fungerade inte när den skulle användas och Claus beskriver paniken som uppstod. Historien slutade väl och personen överlevde, men slutsatsen var återigen: Kontrollera din hjärtstartare!

Det var ett litet axplock av trevliga och intressanta föreläsningar under dagen. För boende i södra Sverige som har chansen att åka över bron vid nästa års konferens, rekommenderas det varmt. Dagen avslutades med ett snabbt besök på Kongens Nytorv för lite danskt ”hygge” och julmarknad, innan färden gick hemåt igen.

Schweiziska ostar på Kongens Nytorv

Se presentationer från konferensen här.

Dela innehållet: