Varje år drabbas cirka 6 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, endast cirka en av tio (12 procent) överlever. För att skapa möjligheter för fler att överleva behöver det finnas fler hjärtstartare tillgängliga i samhället på rätt plats, sökbara för alla. HLR-rådet, Nationell Dataverkstad och Hjärt-Lungfonden har tagit fram fem åtgärdspunkter för hur detta ska kunna bli verklighet.
För den som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp är chansen att överleva väldigt liten. För att öka chanserna till att rädda liv krävs att någon utför hjärt-lungräddning tills en hjärtstartare finns på plats. Ju tidigare en hjärtstartare kopplas på och används, desto större är chansen att personen överlever.
Dagens hjärtstartare är enkla att använda. Eftersom tiden mellan hjärtstopp och behandling är så avgörande är överlevnadschansen som bäst i de fall där vittnen på plats startat hjärt-lungräddning (HLR) och använt hjärtstartare före ambulansens ankomst.
Vi vet tack vare forskning att om en hjärtstartare används inom 3–5 minuter vid defibrilleringsbar rytm kan överlevnadschansen för den som drabbas vara 50–70 procent. I dag tar det i median tio minuter innan en första strömstöt ges enligt Svenska hjärt-lungräddningsregistret.
Antalet hjärtstartare som är registrerade i Hjärtstartarregistret har ökat markant i Sverige de senaste tio åren, från 9 800 till 25 500. Detta är positivt. Men på vardagskvällar ökar som regel avståndet till en tillgänglig hjärtstartare. Det är ett mönster som återfinns över hela landet, endast en av fyra (27 procent) av de hjärtstartare som är registrerade är tillgänglig dygnet runt. De andra är inlåsta på kontor, i offentliga lokaler eller köpcentrum.
Vi har tagit fram fem konkreta åtgärdsförslag för att ändra på detta och på så sätt öka chansen för att personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp ska kunna få livsviktig behandling med HLR och hjärtstartare innan ambulansens ankomst.
1. Placera hjärtstartare så att de nås dygnet runt och skapa regionalt ansvariga
Hjärtstartare rekommenderas att placeras utomhus i uppvärmda skåp, lätt tillgängliga för alla. Regionerna ansvarar för hälso- och sjukvård men de flesta hjärtstartare köps av privatpersoner och företag. Med stöd och kunskap från regionerna kan placering och användande av hjärtstartare bli effektivare. De regionalt ansvariga för hjärtstartare ska ansvara för en optimal placering av hjärtstartare i samhället och se till att privatpersoner ersätts för förbrukningsmaterial efter användande.
2. Registrera alla hjärtstartare i hjärtstartaregistret (SHR)
Genom att registrera alla publika hjärtstartare blir de synliga på en karta så att livräddare och larmcentralen kan se var hjärtstartarna finns placerade. Vid hjärtstopp kan larmoperatören dirigera en livräddare till platsen för att hämta hjärtstartaren.
3. Publicera öppna data till Hjärtstartarregistret och dataportal.se
Kommuner och regioner uppmanas att använda Hjärtstartarregistrets öppna data/API (kostnadsfritt) och dataportal.se för att synliggöra hjärtstartare på tex kommunkartor, hemsidor och i appar. Även app-utvecklare, myndigheter och teknologiföretag kan skapa smarta lösningar för att snabbt hitta, informera och larma om närmaste hjärtstartare. Ju mer data desto fler räddade liv!
4. Gör 112 appen till civilsamhällets nav för frivilligtjänster
112-appen drivs av SOS Alarm och har över en miljon användare. 112 appen kan vara ingången till olika tjänster som exempelvis utlarmning av frivilliga livräddare och hjärtstartarregistret. Det bör avsättas ekonomiska medel för att utveckla 112-appens fulla potential.
5. Regelbunden HLR-utbildning
Genom att öka allmänhetens medvetenhet och kunskap om HLR och hjärtstartare, ökar chansen för att fler erhåller livräddande behandling innan ambulansens ankomst. Regelbunden praktisk träning i HLR rekommenderas för att kunna agera effektivt vid hjärtstopp där varje minuts fördröjning till start av HLR minskar chansen för överlevnad med tio procent.
Tillsammans kan vi bygga ett samhälle som skapar förutsättningar för fler att överleva ett plötsligt hjärtstopp.
Thomas Hermansson, Hjärtstartarregistret, Svenska HLR-rådet
Bodil Berggren Generalsekreterare, Svenska HLR-rådet
Fredrik Eriksson, Nationell Dataverkstad för regional & kommunal datadelning
Mattias Axell, Nationell Dataverkstad för regional & kommunal datadelning
Kristina Sparreljung, generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden