Idag finns två metoder för att ge hjärt-lungräddning (HLR) med stöd av en larmoperatör, så kallad telefonassisterad HLR (T-HLR).
Den första är standard-HLR med bröstkompressioner och inblåsningar. Den andra är en förenklad form av HLR med enbart bröstkompressioner, för otränade livräddare, eller lekmän som är ovilliga eller oförmögna att ge inblåsningar.
Vid ett larmsamtal till 112 om misstänkt hjärtstopp ska larmoperatören assistera inringaren till start av T-HLR. Idag saknas kunskap om vilken HLR-metod som är bäst lämpad för vuxna med hjärtstopp av medicinsk orsak, i väntan på ambulans. TANGO2-studien är världens största pågående larmcentral- och HLR-studie, med målet att besvara just denna fråga.
Forskningsprojektet, som stöds av Hjärt-lungfonden, startade 2017 men fick tyvärr pausas i samband med covidpandemin 2019. Innan återstart sommaren 2022 sammanställdes data från de två första åren. Resultatet har nu publicerats i en stor internationell tidskrift: Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
Bedömningen är att studien är genomförbar samt säker att bedriva. Forskarna såg ingen skillnad mellan de två grupperna avseende överlevnad till sjukhus. TANGO2-studien fortsätter nu för att besvara den slutgiltiga frågan; skillnad i överlevnad efter 30 dagar mellan personer som fått standard-HLR eller HLR med endast bröstkompressioner. Vi ser fram emot framtida forskningsresultat. Här kan du läsa den publicerade artikeln, https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCOUTCOMES.122.010027