Vet du var närmaste hjärtstartare finns?

Hitta närmaste hjärtstartare
Nu är det sommar och tid för resor och andra vyer för de som har möjlighet under skollov och semestrar. Många byter bostadsort, men var finns den närmaste hjärtstartaren? Det är kanske inte något man direkt tänker på när solen skiner, blåbären lockar i skogen och abborren nappar. Men att vara förberedd betyder att fler liv kan räddas vid plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Om en strömstöt ges inom tre minuter från kollaps kan så många som 70% av de drabbade räddas till livet. Att larma 112 och omedelbart starta hjärt-lungräddning (HLR) kan öka överlevnaden upp till 3-4 gånger i jämförelse med om ingen HLR alls är påbörjad före ambulansens ankomst.

I en Sifoundersökning beställd av Hjärt-Lungfonden där 1001 personer i Sverige svarade på frågan om de kände till var närmaste hjärtstartare finns placerad, visade resultatet att 62% inte kände till detta:

Läs om SIFO undersökningen här

Motivera fler ägare av hjärtstartare att registrera dem
Kontrollera var närmaste hjärtstartare finns även när du är på ledighet! Gå in på kartan hjartstartarregistret.se och skriv in en sökadress. Om du har platstjänster aktiverat i din mobil kommer den att synas som en blå punkt på kartan. Känner du till om det finns någon hjärtstartare i din närhet som inte är registrerad? Uppmana ägaren att gå in på Sveriges Hjärtstartarregister och gratis registrera sin apparat. Då kan fler liv räddas och larmcentralen kan dirigera livräddare att hämta närmaste hjärtstartare.

Riksförbundet HjärtLung bedriver tillsammans med HLR rådet kampanjen ”Hjärtsäkra din ort” under 2018 med syftet att söka upp ägare av hjärtstartare och få dessa att anmäla sina apparater till registret. Läs mer om kampanjen nedan.

Mobila livräddare rycker ut vid hjärtstopp
Tre län i Sverige har nu s.k. mobila livräddarsystem, det är Stockholm, VG Region och Norrbotten där man använder sig av Hjärtstartarregistrets kartfunktion. När larmoperatören misstänker att en person har drabbats av hjärtstopp larmas flera mobila livräddare ut för att utföra HLR och defibrillering. I många fall har det visat sig att dessa frivilliga är på plats före både ambulans, räddningstjänst och polis. En vetenskaplig studie från Hjärtstoppscentrum, Karolinska Institutet, den s.k. SAMBA studien, undersöker om överlevnaden kan öka med den här metoden. Fler län är i startgroparna för att ansluta sig till systemet med mobila livräddare. Om du har kunskap i HLR, gör en insats för dina medmänniskor och anmäl dig som SMS- livräddare eller till Mobilräddarna i Norrbotten. Tillsammans gör vi skillnad!

Sveriges Hjärtstartarregister

SMS Livräddare

Mobilräddarna Norrbotten

Kampanjen hjärtsäkra din ort

Dela innehållet: