De räddade Dick från döden – nu får de priset Årets hjärt-lungräddare!

Den församlade släkten agerade snabbt när Dick drabbades av ett plötsligt hjärtstopp. Och med fyra sms-livräddare i närheten, där en av dem tog med sig villaområdets hjärtstartare, hade Dick Carlsson puls igen när ambulansen kom. Nu får hans livräddare pris som Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för HLR i Sverige.

Dick Carlsson tackar sin svåger och svägerska och fyra grannar för att han överlevde den där måndagen i april, när ett efterlängtat kalas övergick i kaos. Efter välkomstbubbel i vårsolen på den inglasade altanen var det dags att slå sig ner för middag. Men Dick Carlsson hann aldrig sätta sig. Han föll i stället handlöst till golvet.

Dick Carlssons hjärtstopp var precis som andra hjärtstopp en mycket dramatisk händelse. Men också ett skolexempel på hur det oftare skulle kunna sluta väl. För fyra år sedan lade blivande läkaren John Kihl en motion i samfälligheten där han bor om att köpa in en hjärtstartare. Grannen Dick Carlsson satt med på årsmötet som klubbade igenom förslaget till villaområdet i Kareby utanför Kungälv. En av dem hänger alldeles i närheten av Dicks hus.

När John tog emot sms-larmet kastade han sig i bilen, hämtade hjärtstartaren och kunde utföra en första defibrillering efter cirka sju-åtta minuter. Efter tio minuter när ambulansen var på plats hade Dicks hjärta börjat slå igen.

– Att jag nu fick använda den för första gången för att rädda Dicks liv, ja det känns förstås fantastiskt, säger John Kihl.

Det är en fin stund när de sammanlagt sex livräddarna återses ett halvår senare hemma hos Dick och hans hustru Margareta. Margareta har bakat bullar, köpt tårta och det blir ett känslosamt kaffekalas. Återkallandet av minnesbilder, ljudet av dunsar, skrik, samtal till 112, larmsignaler, känslan av lättnad när hjälpen skyndade till. Att plötsligt vara fler om ansvaret.

– Det viktigaste var ändå att ni började så snabbt, säger Linda Jungestrand till Dicks svägerska Pia Lena och svåger Stefan Alexandersson vilka var de som larmade 112 och som påbörjade hjärt-lungräddning.

Linda, som är intensivvårdsköterska och var den första sms-livräddaren på plats, satt vid eget middagsbord med sin familj när hennes man, som också är sms-livräddare, fick larmet. Linda sprang. Kanske snabbare än någon gång tidigare i livet. Väl inne i huset satte hon sig mittemot Stefan på golvet där Dick låg, och tog över. Strax efter Linda kom ytterligare en granne, sjuksköterskan Christofer Martinsson, och tillsammans turades de om med HLR. Kort därefter var också undersköterskan Jonathan Sundbäck och John Kihl på plats. Jonathan gjorde inblåsningar och John fick hjärtstartaren på plats.

Dela innehållet: