Evenemang kring ”Alla kan rädda liv” dagen 16 oktober

Alla kan rädda liv dagen
HLR rådet som är en medlemsorganisation i European Resuscitation Council (ERC), skapade i våras ett upprop inför ”Restart a Heart Day” som uppmärksammas varje år den 16 oktober. Syftet med dagen är att öka medvetenheten om hjärtstopp hos allmänheten, och i år var temat ”All citizens of the world can save a life”. Vi fick ett stort gensvar i hela landet, både från sjukhus och ute i samhället bland företag, räddningstjänst och andra organisationer. Anmälningar om arrangemang, stora som små, strömmade in till HLR rådet vilket var mycket glädjande. Nästa år blir vi ännu större!

Mediainslag
I radio sändes två inslag i samband med satsningen, ett i Dagens Eko med Jacob Hollenberg och Andreas Claesson som blev intervjuade om vikten av att kunna HLR, veta var närmaste hjärtstartare finns och att registrera i Hjärtstartarregistret så att hjärtstartarna blir synliga på en karta för både allmänhet och SOS-Alarm. Det andra inslaget var en intervju i Nordegren & Epstein i P1 med Mattias Ringh Centrum för Hjärtstoppsforskning KI, och Lars Adamsson från Svenska Röda Korset där de också pratade om hjärtstopp och hjärtstartare. I TV4 blev Årets Hjärt-lungräddare 2018 Kristina Alser som räddade livet på sin man Jan Alser intervjuad.

Hjärtstartarregistret
Efter radio- och TV programmen ökade trafiken så mycket på hjartstartarregistret.se att utrymmet på vår server behövde uppgraderas efter denna positiva anstormning. Antalet nyregistrerade hjärtstartare under oktober månad var 1360 stycken, ett fantastiskt resultat. Tack alla ni som vill vara med att rädda fler liv!

Alla kan rädda liv i Kungsträdgården 13 oktober
I Kungsträdgården i Stockholm anordnade HLR rådet ett event lördagen den 13 oktober med utställning och och tal, musik, HLR utbildning från stora scenen, samt utdelning av priset till Årets Hjärt-lungräddare tillsammans med Riksförbundet HjärtLung. Övriga samarbetsorganisationer var Hjärt-Lungfonden, Svenska Livräddningssällskapet, SMSLivräddare, SOS-Alarm, Laerdal, Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige, Räddningstjänsten Östermalm och Legevisitten Jourläkarbilar. HLR rådet delade ut 1300 MiniAnne dockor, visade Barn HLR, informerade om utbildning och Hjärtstartarregistret. Cirka 1500-2000 personer deltog mellan kl 11.00-14.00. En mycket lyckad dag som bjöd på varmt brittsommarväder som tur var! Tillsammans räddar vi liv!

Här nedan visar vi lite bilder och filmer från olika orter som har genomfört arrangemang.

Falu lasarett på Alla kan rädda liv dagen

Region Västmanland Hjärtstopp på Sala Torg

Räddningstjänsten Sala-Heby visar HLR på Sala Galleria

Restart-a heart-day- Minnesmottagningen Malmö-SUS
Lärarna på Björngårdsskolan i Stockholm bjuds in till HLR träning!
Barn HLR i Kungsträdgården
Alla kan rädda liv i Kungsträdgården

Räddningstjänsten i Jönköping kör flashmob i Asecs köpcentrum

#allakanraddaliv

Dela innehållet: