Hjärtstartare i regioner med Sms-livräddning

Är du innehavare av hjärtstartare i regioner där systemet Sms-livräddare aktiveras?

Från och med 2024-01-03 startar utlarmning av frivilliga livräddare vid misstänkta hjärtstopp i Skåne. Det innebär att frivilliga som kan hjärt-lungräddning laddar ned en app och ansluter sig som frivilliga livräddare. De frivilliga larmas via larmcentralen om ett misstänkt hjärtstopp inträffat i närheten. I samband med detta får de också information om var närmaste tillgängliga hjärtstartare finns. Uppgift om hjärtstartare kommer från Sveriges Hjärtstartarregister. Vi vänder oss därför dig som har en registrerad hjärtstartare!

Kontrollera att din hjärtstartares elektroder och batterier är funktionsdugliga och att apparaten är i brukbart skick. Kontakta din återförsäljare om du har frågor eller behöver komplettera något. Det är viktigt att du har märkt hjärtstartaren med namn, adress och telefonnummer.
• Kontrollera att de uppgifter som angetts i Sveriges Hjärtstartarregister är korrekta och att öppettiderna stämmer, dessa kommer användas vid ett eventuellt larm för att avgöra om apparaten är tillgänglig. Står det ”tillgänglig dygnet runt” så kan frivilliga livräddare komma att larmas till den mellan klockan 07 – 23 samtliga veckodagar.
• Se över er kunskap i hjärt-lungräddning. Kanske är det dags att fräscha upp kunskaperna? Information om utbildare i HLR finns på hlr.nu/hitta-utbildare eller sök på nätet. Alla invånare som har kunskap i HLR, är över 18 år och har en vilja att hjälpa sina medmänniskor kan anmäla sig som frivillig livräddare och bidra till att öka chansen för överlevnad vid hjärtstopp.

Tack för att du engagerar dig för att rädda liv!

David Fredman, driftansvarig, Sms-livräddare · smslivraddare.se
Thomas Hermansson, projektansvarig, Sveriges Hjärtstartarregister · hjartstartarregistret.se

Dela innehållet: