Nordic First Aid kongressen 2019 genomförd i Köpenhamn

På Tivoli Hotell och Kongresscenter i fina Köpenhamn möttes ca 400 deltagare, utställare och föreläsare den 1-2 mars för att få höra de senaste rönen inom första hjälpen. Kongressen är den andra Nordiska kongressen som genomförs och det är Dansk Førstehjælpsråd som är initiativtagare och huvudarrangör, tillsammans med Svenska HLR rådet och Norska Första Hjälpen rådet.

Året tema var ”Teaching for life” och Anne Lippert, anestesiöverläkare och utbildare på Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation (CAMES), inledde som keynote speaker. Under en timme fick Anne oss alla att tänka till, bland annat på frågan ”Vad är din bästa undervisningserfarenhet?”.

Det fanns flera olika spår med ett gemensamt innehåll som t ex HLR i skolan, Första hjälpen för ”Tactical Personnel” och ”Widerness First Aid”. I det andra spåret för insatspersonal föreläste bland andra Peter Bjurén Citypolisen Stockholm och Rasmus Jensen piketen Stockholm, om vad polisen har för resurser när det gäller första hjälpen. Lars-Göran Uddholm från Södertörns Brandförsvarsförbund berättade om den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Från Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) kom Marie Nordgren anestesi ssk och fjällräddare, samt Henrik Karlsson fjällräddare, som föreläste om hur skadade personer kan förflyttas i vinterterräng. Deras föreläsning ingick i ett block som handlade om laviner och hypotermi, så det passade fint in att få höra hur patienter kan transporteras under verkligt komplicerade förhållanden. Tyvärr är det ett högriskarbete, och flera fjällräddare har fått sätta livet till både i Kanada och i Sverige.

På eftermiddagen dag ett hörde vi plötsligt ett rätt diskret larm (lät mer som en hjärtstartare som löpte amok). Personalen slängde direkt på sig gula västar och började lotsa ut oss ur föreläsningssalarna och hela hotellet. Brandlarm! Det var rökutveckling i hotellets garage, och brandbil efter brandbil passerade. Ledningsplats upprättades utanför hotellentrén. Det var nog flera kongressdeltagare som trodde att det var en övning. Efter en kall timme i solen fick vi komma in igen och programmet förlängdes en timme, vilket fungerade bra. Mest synd var det nog om gästerna som var och simmade och bastade. De fick toffla runt i sina morgonrockar utanför. Det goda med händelsen var att hotellet tyckte så synd om kongressdeltagarna, att de bjöd på vin eller öl till middagen som kompensation. En uppskattad gest givetvis!

Nästa års Nordic First Aid kongress är ännu inte beslutad, vi håller er uppdaterade på hlr.nu. Ett stort tack till Teis Krag, Jesper Hermund och Thomas Pedersen som har slitit hårt med konferensen: På genforening!

Spännande föreläsning om förfrysningsskador.

Brandlarmet går, alla ut!

Jessica Holmström på SMSlivräddare pratar med en intresserad kongressdeltagare.

Camilla Hardeland från Norge föreläser om Telefon-HLR och agonal andning.

Marie Nordgren diskuterar stabilt sidoläge kontra ryggläge vid transport på snö.

Dela innehållet: