Rädda alla hjärtans dag 14 februari

Idag borde det inte enbart handla om choklad och rosor till nära och kära, utan även hur vi ska kunna rädda fler hjärtan som slutar slå vid ett plötsligt hjärtstopp. Det kan drabba en närstående, en arbetskamrat, en träningskompis eller en okänd på gatan. ”Hearts to good to die” som en artikel i den ansedda tidningen JAMA uttryckte det redan 1961, när till synes fullt friska personer plötsligt segnar ner och avlider inom minuter om ingen ingriper och startar HLR/använder en hjärtstartare.
HLR-rådet har förslag på hur fler goda hjärtan kan räddas!

Gå en HLR-utbildning
HLR-rådet uppmuntrar alla i samhället från skolelever till medlemmar i pensionärsföreningar att gå en utbildning i både Vuxen- och Barn-HLR för att kunna gripa in och rädda liv. En utbildning ger både trygghet och handlingsberedskap där deltagarna får lära sig tecknen på hjärtstopp, hur man pratar med larmcentralen, hur HLR ska utförs för att vara effektiv, hur en hjärtstartare används och åtgärder när någon satt i halsen.

Så här gör du Vuxen-HLR
Så här gör du Barn-HLR

Låt alla elever i skolan repetera HLR och Första hjälpen varje år
För skolan har en helt ny årskursanpassad lärarhandlingen tagits fram med filmer och presentationer mm. Syftet är att inspirera lärare att utveckla HLR- och Första hjälpen undervisningen i skolan. Läs mer här.

Registrera din hjärtstartare i Hjärtstartarregistret
Vet du var närmaste hjärtstartare finns? Gå in på Hjärtstartarregistrets karta, skriv in adressen där du bor eller till ditt arbete eller skola. Då har du förberett dig om ett hjärtstopp skulle inträffa i närheten! Just nu finns det ca. 19200 hjärtstartare i registret. Vet du om någon hjärtstartare i din närhet som INTE är registrerad? Prata med, ring, eller mejla ägaren och uppmuntra till registrering, det utförs via registrets hemsida, länk ovan.

Bli en frivilliga livräddare
Frivilliga livräddare (Sms-livräddare) finns nu i 10 regioner i Sverige och systemet har fler än 105 000 deltagare som kan larmas av larmcentralen vid misstänkt hjärtstopp för att utföra HLR/hämta närmaste hjärtstartare. Är du över 18 år och kan HLR, anmäl dig till systemet. Läs mer här.

Delta på webinar om hjärtstoppsforskning den 14 februari
Centrum för Hjärtstoppsforskning på KI/SÖS bjuder in till öppet webinar mellan kl. 15.00-16.30.
Läs mer här om webinariet.

Dela innehållet: