Snart dags för Alla kan rädda liv dagen den 16 oktober

Affisch Alla kan rädda liv dagen 2020

HLR/Första hjälpen och pandemirestriktioner
Förra året 2020, hade inte HLR-rådet någon större satsning på ”Alla kan rädda liv dagen” den 16 oktober. Vi fick inte träffas i större sällskap inomhus, och många arbetade stenhårt med pandemifrågor i samhället och i tung patientvård inom sjukvården. I år har det lättat något tack vare vaccination mot covid-19, och därmed har Folkhälsomyndigheten rekommendationer ändrats i takt med detta. Den 29 september tas många restriktioner bort, se FHM hemsida här. Bland annat tas begränsningen bort om hur många personer som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning.

ERC guidelines 2021
European Resuscitation Council (ERC), har i sina guidelines 2021 återigen tryckt på vikten av att lära allmänheten HLR och defibrillering för vuxna och barn, samt att öka medvetenheten om hjärtstopp i samhället:
– Träna så många medborgare som möjligt
– Engagera så många som möjligt i ”Alla kan rädda liv dagen” 16 oktober (”World Restart a Heart Day”)
– Utveckla nya innovativa system och riktlinjer som kan rädda fler liv

Vad kan man genomföra för aktiviteter den 16 oktober?
Börja redan nu fundera på vad t ex. din förening, skolklass eller arbetsplats kan göra. Det behöver inte vara krångligt och stort, små insatser betyder också mycket. Aktiviteter kan t ex vara: ”Liten HLR-kurs” för familjen/grannar/medborgare m fl, gärna utomhus. Genomgång på arbetsplatsen, var finns hjärtstartaren, hur används den och finns den registrerad i Hjärtstartarregistret? På större företag kan man titta på larmkedjan, kan vi defibrillera inom 3 min som det står i ”Hjärtsäker zon”? HLR Quiz/tipspromenad, genomför webbutbildningen i Vuxen-HLR, träna HLR själva i liten grupp med hjälp av våra filmer i Vuxen/Barn-HLR. Prata om Hjärtstartaregistret och Sms-livräddning. Uppmärksamma dagen i sociala media, sprid information om HLR och defibrillering. Uppmana alla att gå en Vuxen/Barn-HLR utbildning.

Ladda ner material
ERC har foldrar och affischer med svensk text 2021 som ni kan ladda ner, trycka upp och dela ut, se:
ERC svensk flyer 2021
ERC svensk poster 2021

#tillsammansraddarviliv #allakanraddaliv2021 #jagkanhlr

Dela innehållet: