MED HLR KAN DU RÄDDA LIV!

Varje dag drabbas omkring 20 personer av hjärtstopp i Sverige. Flertalet hjärtstopp sker i det egna hemmet och som 
närstående gäller det att veta hur du ska agera när olyckan är framme. Att snabbt starta hjärt-lungräddning (HLR), innan ambulansens ankomst, ökar chansen för överlevnad och för den drabbade att återgå till ett normalt liv. I SVT ”Fråga doktorn” gjordes idag rättelse gällande vuxen-HLR – här finner du information och länkar om hur du ger HLR med god kvalitet.        

Tidigt larm
Vid misstänkt hjärtstopp ska du direkt larma 112 och starta HLR. Larmoperatören ger instruktioner om hur du ska utföra HLR.

Tidig HLR
Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte pumpa blodet ut i kroppen. Med hjälp av HLR kan blodet pumpas runt manuellt. Kraftiga bröstkompressioner med takten 100-120 kompressioner per minut i kombination med inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation och syre tills professionell hjälp anländer. Ju snabbare bröstkompressioner och inblåsningar startar, desto större är chansen att överleva vid ett hjärtstopp.

Anslut hjärtstartare
Ibland är HLR inte tillräckligt för att hjälpa den som drabbats av ett hjärtstopp. Då kan man behöva använda en hjärtstartare som ger en strömstöt för att återställa hjärtrytmen. Idag finns närmare 22 000 hjärtstartare registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret. Där kan du se var närmaste hjärtstartare finns. Även larmoperatören använder registret för att lokalisera närmaste hjärtstartare.

Så här gör du HLR
Nedan finner du länkar till instruktionsfilmer i HLR, handlingsplaner, webbutbildningar och beskrivning av hur du gör HLR:

  • här kan du läsa och se film om hur man gör vuxen-HLR
  • här kan du läsa och se film om hur man gör barn-HLR

HLR-rådets riktlinjer och utbildningsmaterial baseras på den senaste forskningen inom området och följer internationella riktlinjer från det europeiska HLR-rådet, European Resuscitation Council. Du rekommenderas att årligen praktiskt öva HLR för att agera effektivt och ge HLR med god kvalitet. Du kan söka HLR-utbildare i din närhet.

HLR ingår i läroplanen för grundskolan, Lgr22, vilket gör att nästan alla får möjlighet att lära sig detta. I den digitala lärarhandledningen för HLR och första hjälpen finns åldersanpassat utbildningsmaterial. Om fler lär sig hjärt-lungräddning kommer det öka överlevnaden efter hjärtstopp. Det är inte farligt att göra HLR, tvärtom det räddar det liv!

 

Dela innehållet: