Upprop inför Restart a Heart Day den 16 oktober 2018

1000 räddade liv utanför sjukhus till 2025

Tisdagen den 16 oktober är den årligen återkommande dagen för att att öka medvetenheten i samhället om plötsligt, oväntat hjärtstopp och hur man kan rädda liv genom att utföra hjärt-lungräddning (HLR) och defibrillering med hjärtstartare. I år sprids budskapet globalt genom ILCOR som är den sammanhållande organisationen för alla nationella HLR råd som europeiska ERC, amerikanska AHA, RCA i Asien med flera. Motto för 2018 är ”All Citizens of the World Can Save a Life”.

Vad kan vi göra i Sverige för att uppmärksamma denna viktiga dag? HLR rådet uppmanar alla HLR kunniga personer ute i landet att ordna ett publikt arrangemang eller annan aktivitet, stort som litet denna dag (eller under vecka 42 med anslutande helger). Det kan vara HLR uppvisning i sjukhusets entré/på vårdcentralen, öppen brandstation med HLR kurs, flashmob på köpcentret, HLR kurs för grannarna i kvarteret, insändare i lokaltidningen, livräddning på badhuset, uppmärksamma dagen i dina sociala media, demonstration av hur man använder en hjärtstartare, rekrytera SMS livräddare/Mobilräddare, slå ett slag för Sveriges Hjärtstartarregister, baka en HLR tårta och bjud jobbarkompisarna tillsammans med en HLR kurs. Inget arrangemang är för litet, det är bara fantasin som sätter gränser. Tillsammans kan vi göra skillnad!

HLR rådet har givit sina regiongrupper för sjukvård respektive samhälle i uppdrag att skapa lokala arrangemang och komma med idéer. Ett större arrangemang i Kungsträdgården, Stockholm lördagen den 13 oktober kommer att äga rum mellan kl 11.00-14.00, med HLR utbildning, tal av frivilligorganisationer, prisudelning ”Årets Hjärt-lungräddare”, band på scenen mm. Programmet publiceras den 8 oktober på denna hemsida.

Vi har en anmälningssida nedan där vi gärna vill att ni rapporterar in era kommande aktiviteter. De publiceras sedan i kalendern. Välkommen med roliga, nyttiga, fantastiska, berörande, viktiga och livräddande arrangemang. Till 2025 ska vi rädda 1000 liv årligen utanför sjukhus. Läs gärna professor Leif Svenssons tankar om våra möjligheter att tillsammans klara av målet här.

Nu finns det informationsmaterial från ERC på svenska för Restart a Heart Day den 16 okt. Ladda ner i A2 eller A5 format, tryck upp och sprid till intresserade.

Flyer ERC Alla kan rädda liv A5

ERC stor Restart.png

Kalender Restart a Heart Day

European Resuscitation Council hemsida

EU upprop Cardiac arrest awareness week 2012

Restart a Heart Day artikel i Resuscitation april 2018

Sveriges Hjärtstartarregister

SMS livräddare

Restart a Heart Day artikel i Resuscitation april 2018

ILCOR Restart a Heart Day

 

 

Dela innehållet: