EMS 2019 kongressen i Madrid

Den 26-28 april hölls den fjärde internationella EMS kongressen (Emergency Medical Services) i Madrid med temat ”It takes a system to save a life – Patients first”. HLR rådet var representerat tillsammans med ca 900 deltagare från ett 40-tal länder, bland annat Singapore som har en stark forskningstradition inom hjärtstopp och prehospital organisation. Tidigare har tre mycket lyckade kongresser genomförts i Köpenhamn, men nu var det dags att vidga vyerna ansåg organisationskommittén; ”European EMS Leadership Network”. Nätverket bildades efter EMS kongressen 2016, och består av deltagare från bland annat UK, Tyskland, Danmark, Frankrike m fl, dock ej Sverige ännu så länge.
EMS nätverkets hemsida: EMS Nätverket i Europa

Skottland värd 2020
Stafettpinnen har nu lämnats över till Skottland som står värd för kongressen 2020. I Skottland har man gjort en omfattande satsning de senaste åren på ett nationellt program för att öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus. Före införandet av strategin var Bystander-HLR 41%, de senaste siffrorna visar en ökning till 56% (Sverige 76%). För intresserade finns strategin att läsa här:
Out-of-Hospital Cardiac Arrest: A Strategy for Scotland

Programmet
I en solig, men kall spansk huvudstad bjöds vi på ett varierat och spännande program som innehöll både kvalificerad vetenskap och ”hands-on” genom ”EMS Championship”. Det senare bestod av 16 ambulansteam som tävlade i bästa traumaomhändertagande. Tre lag från Österrike, Danmark och Tyskland gick till final, och fick hantera en trafikolycka där en MC med två personer kört in i ett café och raserat en byggnadsställning. Danskarna vann efter en stark insats med snabb triage och behandling av de skadade.

SAMUR ambulans vid entrén

Abstracts
Av ca 200 inskickade abstracts hade 50 valts ut att presenteras muntligt i 5 min plus frågor. En svensk representant var Robert Ivic, Stockholm som föreläste om ”Serious conditions among patients with non-specific chief complaints in the pre-hospital setting”. I tidskriften BMJ Open kan 42 abstracts av de 50 bästa laddas ner gratis: BMJ Open

Stroke
Flera föreläsningar handlade om prehospital handläggning av stroke och hur tid till behandling kan minskas och vårdkedjorna förbättras. Prof. Peter Panagos från Washington University School of Medicine, berättade att stroke är den andra ledande dödsorsaken i världen efter hjärtsjukdom. Årligen avlider 6.2 milj personer i stroke (11.8%). År 2035 kommer andelen dödsfall i stroke ha ökat med 45% i Europa, mycket beroende på att vi blir allt äldre. Panagos förordade bland annat speciella stroke center öppna 7/24/365 bemannade med specialister, mer och bättre undervisning av allmänheten om stroke (”stroke kampanj”), bättre detektering av stroke på larmcentralen, samt att ambulansen går direkt till CT utan att passera akuten.
Se Panagos föreläsning här:2.Panagos_Stroke_Lecture_v2_.0__1556803335

Utstein om stroke
I juni 2018 träffades ett 30-tal internationella experter på stroke i Utstein klostret utanför Stavanger, i syfte att skriva en vetenskaplig konsensusrapport om akut stroke behandling. Resultatet redovisades på EMS kongressen för första gången, och kommer att publiceras inom kort. Det följer den välkända ”Kedjan som räddar liv” vid hjärtstopp och ”10 steps to improve survival from cardiac arrest”, men med fokus på strokebehandling.

Kedjan som räddar liv vid stroke

Terrorism
Med tanke på de senaste årens terrorhändelser i Nice, Paris, Strasbourg, Stockholm, London m fl orter, så var det stort fokus på hur olika prehospitala organisationer hanterar och agerar vid terroristattentat. Bland annat föreläste David Walters, Chief Executive Ambulance New Zealand, om attentatet i Christchurch där 51 personer dog och 49 skadades, efter att en person skjutit i en moské och i ett islamiskt center, samtidigt som han live streamade på Facebook. Det hela blev väldigt känslosamt, och när David berättade att premiärminister Jacinda Arden några veckor efter attentatet genomdrev ett förbud mot innehav av automatvapen, då applåderade hela publiken i flera minuter.

Efter föreläsningen stängdes plötsligt dörrarna till stora föreläsningssalen, och en person sa att vi var gisslan, 100-tals människor. Vi fick INTE ringa 112. Salen dånade sedan av automateld, korta k-pist skurar, ra-ta-ta-ta. I halvmörkret var det riktigt obehagligt, vi fick plötsligt se på skärmarna att det låg massor av skadade personer utanför.

Kongresshallen övning med SAMUR
SAMUR (Madrids amb org), hade kört fram med 25-30 ambulanser, entréhallen kryllade av folk. Det var kaos på riktigt. Uppsamlingsplatser utanför, halva gatan avspärrad och förvirrade åskådare. Man kan sammanfatta det hela med att uppföljning saknades helt. Övningsledningen borde ha anslagit 15 min morgonen därpå till att prata om övningen. Nu hängde den i luften och lämnade många med obesvarade frågor.

Skadade transporteras bort
Puerta del Sol, Madrid
Museo del Jamon, Madrid

Tack till Madrid och See you in Scotland next year!

Sugen på att åka på kongress? Anmäl dig nu till HLR2019 i Stockholm på Waterfront den 24-25 september. Lägre deltagaravgift före 1 juni. #tillsammansraddarviliv #HLR2019
Läs mer här

Dela innehållet: