SMSlivräddare införs i nya regioner

Blekinge och Östergötland inför SMSlivräddning

Från och med 2019-11-01 startar utalarmering av SMSlivräddare i region Blekinge och Östergötland. Det innebär att frivilliga som kan hjärt-lungräddning (HLR) laddar ned en app och ansluter sig som SMSlivräddare. Dessa larmas då via larmcentralen om ett misstänkt hjärtstopp inträffat i närheten. I samband med detta får de också information om var närmaste tillgängliga hjärtstartare finns. Data kommer från Sveriges Hjärtstartarregister.

Kontrollera att din hjärtstartares elektroder och batterier är funktionsdugliga och att apparaten är i brukbart skick. Kontakta din återförsäljare om du har frågor eller behöver komplettera något.

Din hjärtstartare kan bli utlarmad vid hjärtstopp, dvs. den kan hämtas av en SMSlivräddare. Märk hjärtstartaren med namn, adress och tfn nummer, så att du enkelt kan få tillbaka hjärtstartaren efter avslutat uppdrag.

Mer än hälften av alla hjärtstartare är inlåsta efter kontorstid. Fundera på om du kan ändra på detta och göra hjärtstartaren tillgänglig dygnet runt.

Kontrollera att de uppgifter som angetts i Sveriges Hjärtstartarregister är korrekta och att öppettiderna stämmer, dessa kommer användas vid ett eventuellt larm för att avgöra om apparaten är tillgänglig. Står det ”tillgänglig dygnet runt” så kommer SMSlivräddare larmas till den oavsett tidpunkt på dagen.

Se över er kunskap i HLR. Kanske är det dags att fräscha upp kunskaperna. Information om utbildare i HLR finns på hlr.nu/hitta-utbildare eller sök på nätet. Efter en HLR utbildning kan du också anmäla dig som SMSlivräddare och bidra till att öka chansen för överlevnad vid hjärtstopp.

Tack för att du engagerar dig för att rädda liv!

David Fredman
Driftansvarig SMSlivräddare
smslivraddare.se

Ingela Hasselqvist-Ax
Projektledare Sveriges Hjärtstartarregister
hjartstartarregistret.se

Dela innehållet: