Svenska HLR rådets ordförande, docent Andreas Claesson som är starkt engagerad i frågor som gäller drunkningsprevention och vattenlivräddning tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet, intervjuas i Aftonbladet 190625.
Förra årets drunkningsstatistik var dyster, 135 personer omkom vid drunkningsolyckor 2018, män är starkt överrepresenterade. Se rapport från SLS här.
Andreas kommenterar i Aftonbladets artikel att den gängse uppfattningen när det gäller drunkning, är att offret ropar, plaskar och viftar kraftigt med armarna ovanför vattenytan. Så är inte fallet. De flesta drunknar tyst och omgiven av andra badande som inte märker något. En särskilt utsatt grupp är barn. På några sekunder kan de ha huvudet under vattnet, och det behöver inte vara djupt för att drunkning ska ske. År 2018 var 13 st omkomna under 19 år.
Andreas anser att man ska kunna simma 200 meter (Simborgarmärket), kunna livräddning och att kasta en livboj, samt vara kapabel att utföra hjärt-lungräddning. Att simma 200 meter i bassäng är dock inte alls samma sak som att göra det på fritt vatten, som är kallare med kanske högre sjögång. Det kräver träning.
Handlingsplan vid drunkning finner du här.
Hur låter det när någon drunknar? Inte speciellt mycket. Försäkringsbolaget Trygg Hansa och Andreas Claesson har låtit göra en simulering hur det kan låta. Du kan lyssna på den här.