Snabb HLR-insats räddade Christian Eriksens liv under EM-matchen

I lördags inträffade ett hjärtstopp inför miljoner TV-tittares ögon under EM-matchen mellan Danmark och Finland. Tack vare en mycket snabb insats med HLR och defibrillering med hjärtstartare överlevde mittfältaren Christian Eriksen i det danska laget. Läget är nu stabilt uppger Dansk Boldspild Union på Twitter. Mer än 6000 personer med hjärtstopp utanför sjukhus rapporteras årligen in till Svenska Hjärt-lungräddningsregistret. Endast 11% av dessa överlever. Det kunde vara många fler om:

– Alla barn fick lära sig HLR och Första hjälpen i skolan, med årlig repetition genom hela grundskolan och gymnasiet. Nu finns det beskrivet som ett centralt innehåll i den svenska läroplanen, men skolorna/lärarna tolkar skrivningen på olika sätt, visar en ännu opublicerad studie. Läs mer om Europeiska HLR-rådets satsning Kids Save Lives här.

– Det var obligatoriskt att alla hjärtstartare utanför sjukhus registrerades i Sveriges Hjärtstartarregister. De blir då synliga på en karta och livräddare kan hämta närmaste hjärtstartare i händelse av hjärtstopp. Endast 23% av alla hjärtstopp i Sverige är defibrillerade före ankomst av ambulans. Det beror på flera saker, bland annat att allt färre drabbade har ett s.k. kammarflimmer som går att defibrillera när väl hjärtstartaren är på plats, och att de flesta hjärtstoppen sker i hemmet (ca 70%) där inga hjärtstartare finns i omedelbar närhet.
Sveriges Hjärtstartarregister

– Om en ökad satsning i Regionerna kan ske på frivilliga livräddarsystem, skulle fler livräddare kunna aktiveras vid hjärtstopp och larmas ut med hjälp av SOS-Alarm och en app i telefonen. Livräddaren larmas antingen ut till den drabbade för att göra HLR, eller för att hämta närmaste hjärtstartare. Dessa livräddare har stor potential att snabbt nå fram i bostadsområden där det inte finns tillgängliga hjärtstartare. Fn finns systemet implementerat i åtta Regioner.
Läs om SMS-livräddare här

– Samutlarmning av ambulans, räddningstjänst och polis vid hjärtstoppslarm. Simultan utlarmning ökar överlevnaden genom att blåljuspersonal är framme snabbare hos den drabbade och kan påbörja HLR i väntan på ambulans. I studier har det visats att räddningstjänsten är före ambulans i 44% av alla hjärtstoppsfall i den undersökta perioden.

– Obligatorisk HLR-utbildning vid körkortsundervisning. Satsningen har visat sig lyckosam i Danmark tillsammans med en rad andra interventioner som har ökat överlevnaden betydligt vid hjärtstopp utanför sjukhus under en 10-års period.

– Speciella Hjärtstoppscentra skapade på utvalda sjukhus med alla tillgängliga resurser för en avancerad vård efter hjärtstopp som ECMO-behandling (en slags hjärt-lungmaskin), PCI 24/7 (ballongvidgning av tilltäppta kranskärl), och specialister inom kardiologi: läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som kan behandla patienterna med läkemedel, temperaturkontroll på IVA mm. För vård efter hjärtstopp, läs mer här.

Jacob Hollenberg, chef för Hjärtstoppscentrum KI, och ordf. i HLR-rådets vetenskapliga grupp intervjuas i SvD med anledning av händelsen. Läs artikeln här.

Kan du hjärt-lungräddning?
Kan du använda en hjärtstartare?
Vet du hur du hjälper någon som satt i halsen?

#tillsammansraddarviliv #allakanraddaliv #jagkanhlr

Dela innehållet: